Your cart

Etapp 16, Luarca - Ermita de Alba. Quirós, 185 km


Det där var en överraskning må jag säga.


Vi visste att det skulle bli en tuff etapp, en etapp av många ansedd som årets hårdaste, värre än Andorra-etappen förra veckan.


Sju kategoriserade klättringar med en sjukt brant avslutning, med stundtals en lutning på över 20%. Man undrar hur de bär sig åt egentligen.


Visst tänkte vi igenom vilka av klättrarna som dessa sju berg skulle passa bäst, Quintana, Aru, Rodriguez, Majka? Skulle någon av toppkandidaterna också vinna etappen eller skulle de hålla koll på varandra och så att säga bara se till att plocka tid av varandra?


Vi fick se en tidigt utbrytning med tio åkare; Fränk Schleck (Trek Factory Racing), Verona (Etixx-QuickStep), Rolland (Europcar), Torres and Fraile (Caja Rural-Seguros RGA), Bennett (LottoNL-Jumbo), Lemoine (Cofidis), Warbasse (IAM Cycling), Moser (Cannondale-Garmin) och Grmay (Lampre-Merida


Klungan släppte iväg dem med som mest 22 minuters försprång innan Katusha tog kommandot för att minska försprånget, de fick ner det till 19 minuter innan de gav upp. Då började vi också ana att utbrytningen skulle hålla hela vägen.


Tinkoff-Saxo tog sedan saken i egna händer, Majka försökte att med hjälp av sitt lag köra slut på i första hand de övriga lagens hjälpryttare.


I den näst sista klättringen för dagen, ökade så Fränk Schleck farten så pass att de övriga kollegorna i utbrytningen släppte en efter en, till slut var det bara Schleck och Torres kvar. När de nådde toppen hade de 11 minuter till godo på klungan.


Samtidigt var det nu bara 18 man kvar i gruppen med den röda ledartröjan, Pozovivo och Chaves orkade inte med utan tappade snabbt i den branta sista klättringen.


Med tre kilometer kvar ryckte Schleck och Torres fick släppa, inte sedan 2011 har Fränk Schleck vunnit en etapp och inför dagens etapp var oddsen höga att han skulle vara först över mållinjen.


Aru och Rodriguez körde hårt tillsammans, Rodriguez visade sig dock vara starkare i de branta och relativt korta stigningarna och spanjoren vann med två sekunder och tog över totalledningen med en sekund.


Dumoulin stretade emot bra, han såg ut att vara helt slut med en knapp kilometer kvar men säger själv att det kändes bra och att han är redo för tempoetappen på onsdag.

Det är en flack etapp att se fram emot på onsdag och den kommer att kasta om i resultatlistan. Imorgon får de dock en dag att vila upp sig i Burgos innan Vuelta Show Down på onsdag.

Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published