Your cart

Etapp 15, Comillas - Sotres Cabrales


Igår fick vi se en sprakanade avslutning upp mot Fuente del Chivo, vi hade en tidig utbrytning, vi hade taktisk körning från storfavoriterna och några improviserade och mindre genomtänkta attacker från de som aldrig tidigare vunnit en etapp i ett stort lopp.

Igår var första dagen av tre med tuff avslutning uppför, vi fick se cyklisterna åka i dalar, längs bergssluttningar och uppför branta berg. Idag skulle det fortsätta.

Det är världens vackraste sport och idag fick vi återigen bevis för det.

Förväntningarna var förstås stora, skulle det bli på samma sätt idag? hur skulle Dumoulin klara sig mot de stora (större) favoriterna? Under lördagens etapp imponerade han igen, han håller sitt tempo, han låter sig inte luras av varken Pozzovivo eller Quintana och han ger sig inte heller på att testa Aru i onödan. Och varför skulle han det? Jo för att han är ung och ligger trea i en grand tour. Men han är smartare än så.

Efter 35 km tog en utbytning form, bestående av nio cyklister; Kadri (AG2r-LaMondiale), Rolland (Europcar), Viela (Caja Rural), Rollin (Cofidis), B. Ramirez (Colombia), Maes (Etixx-QuickStep), Berhane (MTN-Qhubeka), Zubeldia (Trek Factory Racing) och Tjallingii (LottoNL-Jumbo).

Den första timmen av dagens etapp hann de 49.4 kilometer. Till synes helt oförstående inför vad som komma skulle.

Movistar kontrollerade klungan och utbrytningen hade tre minuters försprång efter 95 körda kilometer. Efter 115 kilometer passerades dagens första topp, en kategori 2 stigning och Rollin var först där, före Rolland och Tjallingii.

Med 50 kilometer kvar att köra hade utbrytningen fem minuters försprång. Dagens sista stigning och där målgången skulle ske hade en lutning på 13% i avslutningen.

Kadri var den första att attackera från utbrytningen, men det visade sig att Zubeldia hade starkast ben när vi närmade oss mål. Med drygt 11 kilometer kvar stack han iväg och hade som bäst ett försprång strax över minuten innan Movistar ökade farten ordentligt i klungan, med 7.5 kilometer kvar.

Quintana visste att han behövde plocka inte bara sekunder här utan helst minuter för att komma ifatt ordentligt. Med tio kilometer kvar ryckte så colombianen och gjorde en fin insats, men fick med sig Sanchez (Astana) och detta underlättade för Astana att återta kontrollen.

Med två kilometer kvar släppte Dumoulin och man befarade att holländaren kunde tappa precis hur mycket som helst den sista biten.

När tätgruppen gick in i sista kilometern och den allra brantaste delen av klättringen ryckte så Rodriguez (Astana) och med en ursinnig kraft i varje tramptag, han betedde sig som en sprinter uppför så fick han det försprång han ville, Majka var närmast att utmana men gick i mål 12 sekunder efter.


Quintana då?

Han blev ifattåkt, sedan tappade han rejält när Rodriguez och för all del Majka ökade farten. Han lyckades genom att se ut att trampa för blotta livet hålla sig kvar, gå i mål som fyra på samma tid som Aru.

 

Vad hände med Dumoulin?

Ja till skillnad från Quintana så ser Dumoulin aldrig ut  att trampa för glatta livet, han är också lite längre bak en dag som denna kan man ju också säga, men han är smart.

Han är stark och hamnar han i en situation med en annan åkare då tar han sitt ansvar och drar på själv när han inte få någon hjälp. Nu tappade han ytterligare idag och ligger 1:25 efter Aru som fortfarande kör i rött imorgon, en (1) sekund före Rodriguez. Men holländare fortsätter att imponera.

Imorgon kommer nya stigningar, hela sju stycken kategoriserade klättringar där de avslutande två är en kategori 1 stigning respektive en Especial. Totalt klättrar man imorgon hela 5100 meter över 185 kilometer.

Vi kan förvänta oss att Katusha och Astana hårdbevakar utgången, om Quintana hinner vila upp sig lite till imorgon så borde han försöka ganska tidigt, lite som i näst sista etappen i årets Tour de France mot Alpe d’Heez. Personligen tror jag att han är för trött.

Aru har Landa till hjälp att köra slut på konkurrenterna innan målstigningen, det kan vara bra. Rodriguez, ja han gillar Vueltan och det är hans hemland.

Och vi som ser på har en fantastisk dag av denna härliga upplaga av Vuelta a España att se fram emot.

Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published