Your cart

Etapp 13, Calatayud - Tarazona, 178 km


Idag fick vi se en fantastisk avslutning och segrare, en förstagångssegrare i en grand tour, och som han gjorde det!

Med en etapp som såg ut att kunna erbjuda goda förutsättningar för en utbrytning att klara sig länge och kanske rentutav hela vägen hem, blev det en hetsig inledning. Attackerna och motattackerna avlöste varandra och ett tag hade ett femtiotal cyklister ett litet avstånd till övriga åkare och man undrade om den gruppen skulle bli till en riktig utbrytning. Så blev det inte, men efter ca 40 kilometer kom en åtta man stark grupp loss. De åtta bestod av Sylvain Chavanel (IAM Cycling) som drog igång det hela och var mest aktiv till en början, Oliveira och Yukiya Arashiro (Europcar), Alessandro De Marchi (BMC), Plaza, Mickael Cherel (Ag2r-La Mondiale), Jerome Coppel (IAM cycling) och Cameron Meyer (Orica-GreenEdge).

Plaza var först över den första toppen för dagen, och gruppen hade här en ledning på 30 sekunder. Efter bergspriset anslöt snart en stor grupp och gjorde den stora gruppen till 24 och hade nu ett antal namnkunniga cyklister med såsom Roche (Sky) Cummings (MTN Qhubeka) och Terpstra (Etixx-QuickStep).

Den nya stora gruppen utökade ledningen och hade mellan fyra och fem minuter på klungan när Astana lade sig i täten för att hålla lite koll på tillställningen. Den närmast hotande i utbrytningen var sex minuter efter Aru och när försprånget närmade sig 5 minuter trampade Astana på lite mer för att visa vilka som bestämde. Detta gjordes inför den sista stigningen, en kat 3 klättring, Alto de Moncayo över vilken Poljanski var först. Polacken lyckades rycka åt sig några meter innan bergspriset, men till nedfarten var han ifattåkt av de övriga och framförallt av Oliveira.

Portugisen visade här på en fantastisk teknik och mod när han kastade sig utför i 70 km/h, han fick en lucka och när det planade ut, använde han sin styrka som tempocyklist och solokörde hela vägen in i mål, och vann etappen med 1 minut.

Aru gick i mål med klungan och behåller ledartröjan. Quintana som lidit av feber och magproblem ett par dagar hade det tufft redan i dagens första stigning, han tappade men återfick kontakten men såg märkbart sliten ut och var “tom” enligt lagets doktor.

Nu väntar tre dagar med målgång uppför, tre tuffa dagar med andra ord, man kan ana att de ska avgöras nu - inför det avslutande tempoloppet förstås.

Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published