Your cart

Etapp 12, Escaldes - Engordany Andorra/ Lleida, 173 km


På pappret en etapp för spurtarna. Och kanske en etapp för en lyckad utbrytning.


Cyklisterna skulle över en kategori 2 stigning efter 55 kilometer men efter det var det i princip utför hela vägen hem. En liten kulle med 5 mil kvar att köra var allt, så visst fanns det goda möjligheter för en utbrytning att lyckas.


Efter 7 kilometer lyckades fem åkare komma loss; Maxime Bouet (Etixx-Quick Step), Miguel Ángel Rubiano (Team Colombia), Jaco Venter (MTN - Qhubeka), Bert Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) and Alexis Gougeard (aGg2r-La Mondiale).


Dessa fem körde smart och framförallt hjälptes de åt och var som mest uppe i ett försprång på 6 minuter. Utbrytarna körde bättre tillsammans än vad klungan gjorde och det såg ut att bli svårt för spurtlagen att stänga gapet till ledarkvintetten.


Trek Factory Racing och Giant-Alpecin hjälptes åt att köra i täten av klungan men med 10 kilometer kvar hade de fortfarande ca 1 minut kvar att ta igen. Då fick dessutom Van Poppel (Trek Factory Racing) en punktering och tvingades stanna för att sedan köra ifatt sitt lag som kört hårt för honom hela dagen.


Såväl Bouet som Venter försökte köra ifrån de övriga och klungan men blev ifattåkta den sista kilometern. Vid spurten var van Poppel tillbaka för att betala tillbaka till sina lagkamrater för deras slit under dagen, efter att ha tagit Degenkolbs hjul gick han om i precis rätt ögonblick och tog hem etappen före Impey och van der Sande. van Poppel vars far har hela 9 etappsegrar från Vueltan under 90-talet.


Imorgon ska de ta sig an 178 km och bestiga tre kategoriserade berg, men det är i ett område där vinden antas bli deras största utmaning imorgon!


Aru fortsätter att köra i den röda ledartröjan även i morgondagens etapp.

Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published