Your cart

Etapp 8, Puebla de don Fabrique - Murcia 182,5 km


Lördagens etapp blev händelserik, men kanske inte på det sättet som de flesta av oss hoppats på.


Efter 35 kilometer fick sex cyklister en lucka till de övriga; Iljo Keisse (Etixx-QuickStep) och Jimmy Engoulvent (Europcar) som redan varit med i flera utbrytningar i årets vuelta fick idag sällskap av Alex Howes (Cannondale-Garmin), Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo), Mattia Cataneo (Lampre-Merida) och Angel Madrazo (Caja Rural-Seguros RGA)


Efter 60 kilometer hade de ett försprång på fyra och en halv minut i förhållande till klungan.


Med 50 kilometer kvar, vid den första rundan i Murcia hade vi en stor krasch som drabbade fler av favoriterna, bland annat Dan Martin som låg trea inför dagens etapp, Tejay van Garderen och Nacer Bouhanni. Alla tre skadade sig så illa att de tvingades bryta.


Som om det inte var nog med det blev Peter Sagan påkörd av en neutral service motorcykel från Shimano, detta var till synes helt omotiverat. Även Sagan ådrog sig där så pass allvarliga skador att han tvingades bryta även om han klarade att gå i mål. Han ska dock kunna delta i VM som går i Richmond, USA i slutet av månaden. För van Garederen ser det dock värre ut då han med bruten axel inte kommer att kunna köra TTT i VM. Återstår att se för Bouhanni och Martin.


Olyckan gjorde att klungan delades i två och både Chavez och Dumoulin hamnade i den andra gruppen ca 20 sekunder bakom. Det skapade lite dramatik även om det inte handlade om mycket tid att hämta in. Båda åkarna klarade av det och anslöt till klungan inför målgången.


Med några mindre lyckade utbrytningsförsök de sista kilometrarna var så huvuddelen av klungan återsamlad inför slutsprinten där de stora favoriterna saknades. Detta gjorde att Jasper Stuyven (Trek factory Racing) kunde efter att ha utnyttjat bakhjulet på Giovanni Visconti (Movistar) knipa segern.


Men säg den glädje som varar, Stuyven drabbades av en fraktur på båtbenet och tvingas därför lämna vueltan efter sin etappseger.


Söndagen bjuder på en kategori 2 klättring och en av kategori 1 men det i en etapp som ändå kan kallas platt. Vi ser ändå med spänning fram emot vilka som vill visa framfötterna i dessa två klättringar.

Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published