Your cart

Etapp 6, Cordoba-Sierra de Cozorla, 200,3 km


Idag såg vi fram emot en underhållande etapp med möjlig utbrytning, kanske flera stycken eller en som höll; länge eller till och med hela vägen.


Det var en flack etapp till en början vilket gjorde att man inväntade en attack; vem skulle attackera och vilka skulle gå med?


Attacker som släpptes av klungan lät dock vänta på sig inte förrän efter 70 kilometer fick fem cyklister ivägsläppta Peter Velits (BMC) Kristijan Durasek (Lampre-Merida), Niki Terpstra (Etixx-QuicStep), Cyril Gautier (Europcar) och Steve Cummings (MTN-Qhubeka).


När de nådde den första stigningen med ca 80 kilometer kvar, började Giant-Alpecin och Movistar köra hårdare och hala in gruppen. Med 20 kilometer kvar och en stundande brant, men förhållandevis kort stigning kvar var försprånget mindre än en minut.


Men 11,5 kilometer kvar gör så Steve Cummings en kraftfull attack och kör ifrån sina utbrytarkollegor. Attacken framstår som framgångsrik och han kör på bra både uppför och utför i ca 9 kilometer. Han håller avståndet och ingen i klungan lyckas få upp farten tillräckligt förrän när den riktiga branten börjar. Med 2,2 kilometer kvar gör så Esteban Chavez ett ryck för att återta den röda ledartröjan.


Med 2,1 kilometer kvar fullkomligen flyger Chavez förbi en i princip stillastående Cummings i branten. Chavez får snart 20 sekunders försprång innan Dumoulin attackerar från klungan. Snart därefter följer Dan Martin, Nicholas Roche och Alejandro Valverde. Med 700 meter kvar ser Chavez ut att ha segern i sin hand och att han även skulle ta över ledartröjan. Bland de jagande fyra, är det Martin som håller högst tempo och tar in på Dumoulin och på de sista metrarna smiter han förbi och tar andraplatsen före holländaren som blir trea.


När totalledaren på egen hand jagade utbrytaren Chavez den sista kilometern hade vi den avslutning och den underhållning på etappen som vi hade hoppats på. Värmen blev tuff för många och Sagan uttryckte kritik mot att de behövde köra i så pass höga temperaturer, inget för honom alls tydligen.


Fredagen blir en dag för storfavoriterna då etappen bjuder på några riktiga klättringar som är längre än vad vi har sett hittills. Cyklisterna kommer att passera en kategori 3 stigning och en kategori 1, favoriterna kommer att behöva bekänna färg.

Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published