Your cart

Etapp 5, Ruta-Alcala de Guadaira, 167,3 km


Onsdagens etapp, den femte, var en av de få etapperna i årets vuelta som var en renodlad etapp för spurtarna.

Detta ledde till ett tidigt break på tre man, Tsgabu Grmay (Lampre Merida), Antoine Duchesne (Europcar) och Iljo Keisse (Etixx-Quick step). Vi undrade hur länge det skulle hålla innan spurtlagen började arbeta på allvar för att få in gruppen.


Grmay var den som stack först och fick köra några kilometer på egen hand först, innan han blev upphunnen av de andra två.


Dessa tre körde tillsammans länge och fick som mest en ledning på 7:20 minuter. Vid det försprånget tog Saxo-Tinkoff och Giant-Alpecin över taktpinnen i klungan och krympte försprånget till fem minuter där det stabiliserades. Då klev också Cofidis in och började trampa rejält för att minska försprånget ytterligare och dra fram Bouhanni till en bra position.


Försprånget var då snabbt nere på två minuter och det såg hanterbart ut för klungan. Samtidigt blev tättrion oense när Grmay slutade att hjälpa till, det var oklart om han var trött men framförallt Keisse (som bland annat har en etappseger i årets Giro i bagaget) tappade humöret. Detta gjorde att han drog iväg på egen hand men med en mil kvar var försprånget till de två bara 40 sekunder för klungan och Keisse var inte långt före och med knappt en mil kvar var även han infångad.


Orica-GreeEdge, Giant-Alpecin, Tinkoff-Saxo och Cofidis började bygga upp för sina spurtare. Då det var ett tekniskt utmanande parti med några kilometer kvar hamnade Sagan som tvåa bakom sin lead-out Daniele Bennati. Då blev dock Sagan förbikörd och försvann i mängden av åkare från Giant-Alpecin och Orica-GreenEdge som förde fram sina sprinters.


John Degenkolb stack med 250 meter kvar men en perfekt hantering av Orica-GreenEdge gjorde att Caleb Ewan fick en väldigt fin tur in mot mållinjen, som han korsade först av alla idag.


Orica-GreenEdge tog därmed etappsegern men förlorade ledartröjan till förmån för Tom Dumoulin.


John Degenkolb slutade tvåa och Peter Sagan kom in på tredje plats.


Torsdagens etapp går från Codroba-Sierra de Cazorla och mäter 200,3 km. Den är något tuffare en dagens etapp och Ställer lite andra krav på slutsegraren.

Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published