Your cart

Etapp 2, Alhaurín de la Torre - Caminito del Rey 158,7 km


Vi fick redan idag, på den andra etappen se en hel del aktivitet bland favoriterna till slutsegern; och med en avslutning uppför i kombination med miljön fram till de sista kilometrarna framstod Valverde som en favorit inför starten.


Efter 25 kilometer fick vi en utbryting som lyckades men som hölls i schack av Katusha och Movistar och släpptes aldrig iväg längre än 3 minuter från klungan.


Tyvärr var det också några olyckor och en förhållandevis stor krasch som påverkade en stor del av klungan.

Tre cyklister tvingades också bryta under dagens etapp som en följd av olyckorna.


En annan dramatisk händelse som var en följd av en olycka var när Vincenzo Nibali i sin iver att komma ifatt klungan efter att ha gått i backen, höll fast lite för länge i vattenflaskan som sträcktes ut genom fönstret på teambilen. Efter att tävlingsledningen tittat på live upptagningen från etappen bestämde de att diskvalificera Nibali från loppet och Astana har då en aspirant till segern mindre i sitt lag och kanske blir det till en fördel trots allt.


Det blev den gnistrande avslutningen på etappen som banprofilen gav en föraning om, men kanske ändå inte riktigt som vi väntat oss. Med 5,5 kilometer kvar drog hjälpryttarna upp tempot rejält och framförallt genom Orica Green-Edge och med 4 kilometer kvar ryckte så Cyril Gautier (Team Europcar) och fick en lucka, men det blev aldrig mer än ca 10-12 meter men det höll i ca en kilometer.


Med tre kilometer kvar till mål höjde så självaste Quintana tempot och drog iväg, men fick med sig Nicholas Roche (Team Sky), Chavez (Orica Green-Edge) och Tom Dumolin (Giant Alpecin). Där det visade sig att Quintana var den svagare i kvartetten.


Med 1,5 kilometer kvar var det en tättrio med Chavez, Dumoulin och Roche. Roche blev den förste att försöka sticka iväg, men misslyckades och orkade då inte hänga med de andra två efter det, och med en utplaning de sista 150 metrarna trodde vi att Dumoulin skulle ta hem etappen men Chavez ryckte till sig några meter och tog etappsegern och får åka i rött på måndagens etapp.


Kanske får vi se vad Quintanas tapp på slutet var ett tecken på lite längre fram, där dessutom en tappert kämpande Dan Martin (Cannondale) kom ifatt och gick förbi på slutet. Dagens förlorare var ändå Katusha som inte fick med någon åkare när Quintana höjde tempot på slutet. Även om Joaquin Rodriguez kämpade sig till en skaplig placering till slut så var det nog en missräkning efter allt jobb under dagen.


Måndagens etapp går från Mijas till Malage och mäter 158,4 kilometer och har en snällare avslutning än dagens.

Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published