Your cart

Vuelta a España 2015


En av de roligaste Vueltor någonsin drar snart igång, lördag 22 augusti smäller det och inleds i Marbella med en lagtempoetapp om 7,4 kilometer.

Startfältet gör årets upplaga väldigt intressant, där hela podiet från Tour de France är med liksom även Vincenzo Nibali som slutade fyra i Frankrike.

Vi tar här en titt på vilka som kandiderar till slutsegern och vilka sprinters och avslutare som kan sätta ytterligare färg på tillställningen samt också hur årets bansträckning ser ut.


Favoriterna

Chris Froome (Sky) har bestämt sig för att komma till Spanien och då är han förstås en given favorit och har alltid ett starkt lag i ryggen. Frågan är bara hur han har lyckats återhämta sig från segern i Frankrike och hur mycket uppvisningsloppen efter Touren tagit på hans krafter.


Nairo Quintana (Movistar) är förstås revanschsugen efter Touren och de många branta klättringarna och de många höjdmetrarna passar nog colombianen. Movistar har uppgett att både Quintana och Valverde drivs av motivationen nu, Valverde som förvisso har haft en framgångsrik säsong men alltid vill leverera i Spanien och Quintana som saknar en förstaplats, det kan bli ett vasst par, med kapacitet att sluta etta och tvåa.


Fabian Aru (Astana) som nu har vilat två månader sedan Girot med Vueltan som mål är förstås en stor favorit. I Astana finns även Mikel Landa som visade på fin form i Girot även han, Landa är nog dock inte en slutsegrare ännu i våra ögon. Vincenzo Nibali har ju bestämt sig för att köra även han och det blir kanske Astanas största utmaning, att få de två stjärnorna att arbeta tillsammans.


Tejay Van Garderen (BMC) som hastigt bröt touren är nu tillbaka och kanske kanske fick han det break han behövde för att nu komma tillbaka och försöka vinna en grand tour. Tejay var laddad inför Touren, det skulle bli hans lopp och har han nu fortfarande huvudet med sig efter det snöpliga slutet blir han absolut en contender för plats 1-3.


Han får ändå nöja sig med att tillhöra loppets underdogs, tillsammans med Joaquin Rodriguez (Katusha), Andrew Talansky (Garmin-Cannondale) och Domenico Pozzovivo (Ag2r). Garmin har haft ett misslyckat år hittills, men kör nu med Dan Martin som hjälpryttare till Talansky och dessutom Joe Dombrowski som nyligen segrade i Tour of Utah som avgjordes på hög höjd. Det ska bli kul att se hans premiär i en grand tour.


Banan

Vueltan som är det yngsta av de tre grand tour loppen, tävlar med Girot i att erbuda en så extrem bana som möjligt. Touren har sin fina status och är tuff men Girot och Vueltan brukar alltid innehålla större utmaningar när det kommer till klättringar, både i antal och i höjdmeter som ska bestigas.


Den här gången utmärker sig också Vueltan med väldigt många transportsträckor som cyklisterna behöver avverka för att ta sig från målgången i en etapp till nästa start - hela elva stycken längre transporter i årets Vuelta. Hur mycket spelar det in för en proffscyklist egentligen?


Med fokus på klättringarna så är Etapp 11 kungaetappen och den etapp alla pratar om, den går i Andorra och äger rum dagen efter den första vilodagen, onsdagen den 2 september. Den innehåller hela 6 kategoriserade klättringar, varav en “Especial” - dvs något utöver det vanliga och egentligen omöjlig att kategorisera. Några stycken som ska avklaras den här dagen har lutningar på mellan 12-14%.


Tillsammans med etapp 11 utmärker sig också etapp 16 med hela 7 stycken kategoriserade klättringar där de avslutande två är en första-kategoriare respektive en Especial. Totalt klättrar man hela 5100 meter den här dagen, den 7 september.


Cyklisterna får också beträda ny mark då hela nio bergsavslutningar i årets Vuelta aldrig tidigare har använts i loppet.


Vi tror att Etapp 2 kan bli något av en överraskning lite beroende på hur lagtempot utfaller första dagen. Den kan utgöra något liknande som kantvinden gjorde i början av Touren där Froome egentligen lade grunden för sin seger, tack vare smarta och rutinerade klassikercyklister i laget. Den andra etappen avslutas tufft uppför och kan utmana många i klungan och det kan också märkas här hur pass man lyckats med återhämtning och uppladdning.


Etapp 8 kan också vara en outsider där utförskörningen kan avgöra mer än stigningarna. Detta passar cyklister som Nibali och Valverde något mer än Froome som brukar ta det mera varligt utför, hamnar man fel utför kan det vara lika dåligt som att ta slut uppför.


Sprinters

Då VM i år avgörs i USA har de flesta aspiranterna på VM guldet valt att tävla där inför mästerskapen. Några kommer dock att vara på plats i Spanien för att göra upp om de få sprintpoängen. Fabian Cancellara (Trek factory racing) gör sin comeback efter den skada han ådrog sig i Touren. John Degenkolb (Giant-Alpecin) och Nacer Bouhanni (Cofidis) kommer säkert att ha en fight likt förra året och lägg därtill Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) så har vi en fin line-up även på sprintsidan i Spanien, även om de kommer att få det riktigt tufft sett över de tre veckorna. Cancellara är ingen regelrätt sprinter men ändå en stark avslutare, vi får se hur länge han håller ut i Spanien bara innan han åker vidare till USA.


Sammanfattning

Som tidigare nämndes så har vi en fantastisk Vuelta att se fram emot, med ett digert startfält och en fantastisk bansträckning. Vi på Dinvelo kommer naturligtvis att följa tävlingen noga och hoppas att kunna hjälpa dig att följa med också. Har du några frågor är du jättevälkommen att ställa dem till oss så ska vi göra vårt bästa för att svara.

Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published