Your cart

Velothon Stockholm vanns på en Eddy Merckx SanRemo76


Vuelta De España

En av tidernas mest spännande Vuelta de España hade inte ens hunnit avslutats helt när startskottet för Velothon Stockholm gick söndagen den 13 september.

I Vueltan fick Giant Alpecin lite plåster på såren då John Degenkolb tog hem den sista etappen, det är klart att det var ett hårt slag för laget att Dumoulin tappade så mycket som han gjorde inför avslutningen. Men de visade stark lagmoral med en seger den sista dagen. Aru tog hem hela tävlingen och Rodriguez och Majka var tätt efter på pallen.

Vi fick se några nya förmågor blomma ut med Chaves och Dumoulin i spetsen; båda dessa gjorde ett fantastiskt lopp sett över de tre veckorna. Det blir spännande att se vad som kan bli av dem framöver.

Velothon Stockholm

På söndagen var det också premiär för Velothon Stockholm, ett cykellopp i Stockholm för både motionärer och proffs. I den förra gruppen fanns förstås en del tävlingscyklister också, Nils Penton, var en av dem och var först över mållinjen på sin Merckx SanRemo76.

Nils som har tävlat i landsvägscykel under 12 år och tävlar till vardags i elitklassen och med Södertälje CK, fick en inbjudan att representera Skoda Cycling Team vid detta lopp.

Dinvelo fick en pratstund med honom efter loppet.


Hur kändes det att få ett lopp av denna kaliber i Stockholm City med omnejd?

Det är givetvis väldigt roligt att ha ett sådant lopp i Stockholm. Det är precis vad som behövs för att sporten ska växa. Att det dels finns en fin proffstävling men även att motionärer ges tillfälle att cykla på avstängda vägar. Förhoppningsvis blir fler intresserade av sporten när de ser tävlingen på nära håll.

Hur gick dina tankar inför loppet?

Hade inte hunnit tänka så mycket på loppet. Men jag hade som plan att vara högt upp i klungan och anpassa mig efter vad som händer.

Vad har du att säga om banan?

Starten gick ju vid Gärdet och ut mot Nacka - Västerhaninge ner till Nynäshamn och tillbaka. Jag har cyklat väldigt mycket på vägarna, så jag kände till varje gruskorn på banan. Banan var väldigt fin men inte så utslagsgivande i sig då den är ganska platt.

Det bästa med banan var att arrangören hade lyckats stänga av varje vägsträcka och det var väldigt häftigt att komma tillbaka till stan och cykla på helt tomma vägar.

Vad var dina upplevelser av loppet totalt?

Jag hade en väldigt positiv upplevelse av loppet.

Vad har du att säga om publiken och åskådarna?

Det var roligt, Det var dels publik när vi kom till Nynäshamn och också när vi närmade oss Stockholm igen. Folk hejade på oss. Sen var det många som kände igen en på slutet så det är ju alltid roligt att höra när folk skriker ens namn för att heja. Det ger lite extra energi.


Hur upplevde du de avstängda vägarna? Jag kan erkänna att jag var positivt överraskad att det var så mycket avstängt som det var. Var det något du tänkte på? Eller körde du bara på?

Det var riktigt häftigt. Superbra arrangerat. Kändes mäktigt speciellt eftersom man vet hur mycket bilar det normalt är på dessa vägar.

Du valde att köra på din Eddy Merckx SanRemo76 för det här loppet? Vad har du att berätta om den?

Jag skaffade min SanRemo76 i våras och är riktigt nöjd med den. Den är väldigt snygg och svarar bra när man trycker till. (Reds anm. Svarar bra=kraften från benen kommer ut där den ska och för cykeln framåt) Den känns väldigt stabil vid svängar och liknande.

Hur var stämningen längs vägen, vad hade du för hjälp?

Jag representerade ju Skoda cycling team och vi hade riktigt bra support från Skoda. Innan start var alla i laget peppade på att köra bra och ha roligt längs vägen. För egen del var jag ju inte så mycket i klungan utan var i en grupp framför klungan i 11 mil. Så jag vet inte riktigt hur stämningen var i klungan. Men i min grupp var det positivt. Vi hade hela tiden ett bra samarbete.

"Kessiakoffs Climb" då, hur gick det där? Hade du något fokus på det eller vad rörde sig i huvudet på dig när du passerade där?

Det var ju inte så mycket till backe. Eftersom vi körde ett jämt tempo i min grupp var det inget vi la fokus på. Utan vi snurrade på. Misstänker att det gick snabbare för klungan när den passerade där.


(Reds. anm https://www.strava.com/activities/391232320/segments/9370472105)


Var detta din säsongsavslutning, eller har du något mer mål för året?

Ja, nu på söndag är det sista cykeltävlingen för säsongen. Då är det cup-avslutetning i Västerås. Så ska försöka köra så bra som möjligt där. Sen efter det blir det lite mer fokus på löpning under hösten och ska försöka springa milen på under 35 min.

Vad tror du om dina chanser att få försvara titeln nästa år, tror du att Velothon Stockholm kommer tillbaka 2016?

Jag hoppas verkligen att Velothon blir en tradition som fortsätter att rulla på. Stockholm och cykelsverige behöver det. Om jag står på startlinjen nästa år ska jag givetvis försöka var först i mål igen.

Vi gratulerar Nils till segern i Velothon Stockholm och önskar honom lycka till på Cupavslutningen i Västerås och också med att erövra milen under 35 minuter!

Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published