Your cart

Race report Mörksuggejakten 2016


På grund av semestrar så kommer här en lätt försenad sammanfattning av Dinvelo XC's medverkande i Mörksuggejakten 2016. Skrivet av mig, Patrik som debuterade med mitt första MTB race.

Jag startade i H30, och Johan, Rasmus, Per, Niklas gjorde mig sällskap, dock mkt längre fram i startleden. Även David och Peter från Dinvelo CK ställde upp! 

 

Själv var jag rädd för att gå ut för hårt, med mestadels landsvägscykling innanför västen så hade aldrig cyklat längre än 50km på MTB och mitt mål var därför satt till att helt enkelt att ta mig runt på ett kontrollerat sätt. Hade ingen aning om hur mina ben skulle reagerar på den lite hårdare MTB cyklingen över en längre sträcka även om jag skött träningen bra i år.

Direkt efter masterstarten visst jag att loppet inleddes med en tuff backe, 2,4km och 7% snittlut. Runt 10 min uppåt om jag tog det piano alltså. Hade även varit och rekat halva backen kvällen innan så jag visste att den skulle svida samt vara ett ypperligt tillfälle att gå ut alldeles för hårt.

Starten gick och det började med en krasch till höger om mig efter sådär en 50 meters cykling, hade ställt mig långt ut till vänster med Johan för att få så fri väg som möjligt. Precis efter starten svänger banan tvärt höger samtidigt som man tar sig upp för en liten backe, misstänkte att det skulle bli trångt om man låg längst in där. Vi rullade genom delar av Rättvik innan masterbilen släppte fältet precis i starten av backen. Här tog jag det enligt plan sjukt lugnt, såg till att hålla mig en bit under min tröskel för att inte bli för sur i benen. Passerades av en del och passerade en del själv. Efter 11 min så var jag äntligen uppe utan att ha gått på rött, sjukt stolt över den vuxna cyklingen! 

Efter backen inleddes en härlig cykling med en blandning av traktorvägar, skogsstigar med inslag av sten och rötter, singletracks samt grusvägar. På alla partier förutom grusvägarna sken min oförmåga gällande teknik på cykeln som en pulserande gloria och det gick inte snabbt. Med denna fart kommer jag ju inte ens klara mitt försiktiga mål på sub4 timmar, tänkte jag efter de första partierna stig. Äntligen kom det lite enklare partier med mkt grusväg och där hade jag min styrka. Lade underarmarna på styret och trampade ur min tyngsta växel. Vi låg i 45km/h svagt nedför vid några tillfällen och jag höll mig i täten för att slippa allt då mm som drogs upp, mäktigt var det iaf. 

Efter 35-40 km började jag få krampkänningar i höger ben...shit, redan? Jag hade ju ändå tagit det ganska lugnt och inte gått på rött i de backar vi klarat av. Fick trampa på mer med vänster ben istället helt enkelt. Efter kanske 10km till nådde jag tävlingens KOM backe, en inte allt för lång men ganska brant backe där allas tider från botten till toppen mättes. Ungefär 1/4 från toppen sker det sig, kraftig kramp i båda benen på både fram och baksida lår. Var bara att ställa ner fötterna i marken och nu stod benen som två stolta furor i backen. Hur skulle jag komma av cykeln? Lutade kraftigt uppåt fortfarande också...Skrattade lite tillsammans med en åskådare som konstaterade att jag nog hade fått kramp (no shit) och fick efter någon minuts vila ena benet över sadeln så att jag kunde börja stylt-stappla och så småningom småjogga upp för backen med cykeln när krampen började släppa så smått. 

När jag efter backen kom upp på cykeln igen släppte krampen lite och jag kunde ta mig framåt iaf. Resten av loppet genomfördes med en otrolig försiktighet liggandes precis på krampgränsen beredd att hela tiden börja trampa mer med det ben som för stunden mådde lite bättre. Jag kunde inte stanna cykeln för så fort jag satte ner ena benen så låste det sig. De backar som avverkades gjordes det på lättaste växeln med full fokus utan att riskera att vurpa eller behöva stanna. Jag passerade målet på 3h30min, något som jag är nöjd med, speciellt med tanke på att jag var sjukt begränsad av krampen senare halvan av loppet. Tittar man på min pulskurvor så ser man ganska tydligt var krampen börjar. Jag hoppas krampen hade att göra med att jag missat tillsätta det extra salt jag vet (efter utfört svett-test) att jag behöver eller dålig dagsform. Får väl ett bra facit hur det ligger till under nästa lopp som är Cykelvasan. 

Övriga lagmedlemmars resultat: 

 


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published