Your cart

Race report Skandisloppet 2016 164 km


Efter en härlig vecka med kanonväder bakom oss så vaknar vi till ett grått, kallt och blåsigt väder.  Tanken var att vi Johan, Fredrik och David skulle köra Skandisloppet i Uppsala och försöka göra det med bra tryck under pedalerna.  

Väl på plats hämtar vi ut nummerlappar och träffar som snabbast några av de vi ska cykla med. Vi var ca 30 glada cyklister som skulle starta tillsammans. Sen ner tillbaka till bilen för att iordningställa allt för dagens runda.

När det äntligen var dags rullade jag och Fredrik in i fållan strax innan start. Johan är redan där och den sista kollen av cykeln sker. Första allvarliga testet för mig med profilhjul i kraftig vind. Vill inte upprepa att cykla med bromsen på i dag det behöver jag inte i den här vinden, så det dubbelkollade jag flera ggr. Visade sig gå alldeles utmärkt med hjulen och den extra boost i cyklingen jag behöver när det går riktigt fort var välkommen.

När vi kommer igång så kör vi söderut och har riktigt bra fart i medvinden, men Johan känner tidigt att något inte är bra med kroppen och släpper redan i Uppsala för att ta en lugnare runda.  Vi blåser på och de första milen är en ren njutning. Där efter så svänger vi väster ut och kantvindskörningen börjar.  Denna förföljer oss sen resten av loppet. Allt fler får det jobbigt i tempot, Fredrik känner av sina pollenproblem och får ta det lugnt ett tag men kommer igen senare i loppet. Det gör inte alla som hamnar i svansen, en del blåser av och vi blir allt färre som är med och hjälper till med att bryta vinden där framme. Efter 10 mil är vi nere på 8 cyklister och vi blir färre och färre som drar fram klungan där vi hade ett gemensamt mål att komma ner under 4h och 10 min. De sista milen är vi bara 5 som drar då svansen inte har fått vila i kantvinden utan det är riktigt jobbigt att ligga med även där bak.

Äntligen ser vi Domkyrkan och då är det bara några få kilometer kvar. Jag försöker mata på så gott det går och när vi väl kommer till slottsbacken och spurten så är benen rejält stumma. Jag hade behövt min gamla krans med 28 taggar bak och inte 23 på den jag hade på för dagen, en liten miss där på en i övrigt bra dag på cykeln. Sliter mig upp för backen och trampar in på 11e bästa tid för dagen. Fredrik har återkommit riktigt bra ju längre loppet gick och trampar på bra uppför backen men missar den rätta målgången och slår av för tidigt men han trampar in på 4:e plats trots det.  

Johan som hade en tung dag på cykeln med kommer in som 147e tid, bra jobbat då han fick ta mycket vind själv under dagen.

Gruppen i helhet missade vårt mål på 4h 10min, då vi tog dagens lopp på 4h och 11 min. Lite bättre vindförhållande nästa gång så tar vi det då fler kan komma tillbaka efter lite vila. Vi var 15 cyklister som korsade mållinjen av den ursprungliga gruppen.

Tack till vår motorcyklist David som hjälpte oss med trafiken under dagen, samt alla starka cyklister som hjälpte till med att slåss mot vinden.


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published