Your cart

Ny BIA-Kroppsanalys samt svett-test med Austroswede!


Är det någon som dött? Nej det är bara Victor på Trispot som gör sin BIA-Kroppsanalys innan mig, det är inget glammigt jobb att vara elit! Jag fick visserligen lägga mig på bubbelplasten jag med, som den motionär jag är :) 

Idag var det alltså dags för en ny BIA-Kroppsanalys och efterföljande svett-test med Austroswede. Förra BIA-kroppanalysen gjorde jag 4 Februari, precis i starten av mitt träningsprojekt, har alltså gått drygt 1,5 månad. Sedan dess har jag lagt om min kost helt, har ökat min träningsmängd massvis samt följer Bettinas träningsplan slaviskt!

Jag upplever att jag mår bättre på länge både mentalt och fysiskt, känner att jag gjort framsteg på cykeln, de pass och backar som jag tyckte var tunga för några månader sedan upplevs inte lika tunga nu. Och jag upplever att jag cyklar med ett förstånd, inser kopplingarna mellan min mjölksyra, intensitet, återhämtning osv. 

BIA-Kroppsanalysen går ut på att man får 2 elektroder fästa på foten och 2 elektroder på handen vilket följs av några minuters väntan.

Nedan är en tabell som visar resultaten från mitt första test och testet vi gjorde idag!

Testvärde 4 Februari 10 Mars
Vikt 77,5 78,6
Muskelmassa (%) 57% 60%
Kroppsfett (%) 18% 16%
Aktiva celler 57% 59%
Vätskebalans +/-0 +3


Jag har alltså gått upp i vikt, jag har ökat i muskelmassa och minskat min fettprocent lite. Antalet aktiva celler har även ökat och min vätskebalans har gått ifrån att ha varit neutral till att vara positiv, något som är bra när man tränar regelbundet. Jättekul att se resultat! På bara drygt en månad! Precis detta som är målet med hela projektet.

Över till salt/svett-testet då! En sak som missas ofta och som jag tycker är väldigt intressant är de salt-depåer man har i kroppen. Dessa är jättemkt mindre än de kolhydratdepåer man kan fylla upp. Generellt sätt så är man duktig med att få i sig kolhydrater under träning och tävling, och man kanske litar blint på att man får i sig tillräckligt med salter från den sportdryck man dricker. Saltbehoven skiljer sig dock från fall till fall, men en sak som är positiv är att det är genetiskt, vilket innebär att om du gör ett salt/svett-test så vet du hur mkt salt du svettas bort och det värdet förändras inte nämnvärt under resten av ditt tränings/tävlingsaktiva liv.

Salterna behövs för att transportera vätska till musklerna och förbättrar i stort den neurologiska kommunikationen som sker i kroppen. Det finns även en stark hypotes om att saltbrist kan orsaka kramper. 

Genom att göra ett salt/svett-test så får du veta precis hur många mg salt du bör få i dig per 1000ml vätska under träning och tävling.

Finns mer att läsa här: http://www.precisionhydration.com/

Vi börjar med att sätta på två st gummipuckar på armen, en plus och en minus och en ström läggs sedan på mellan dessa. 

Det finns en kemisk vätska i pucken som tillsammans med strömmen framkallar svett ur min arm på något magiskt sätt, efter ca 5-10 minuter piper burken och vi plockar av puckarna. Under den röda pucken är det märkbart svettigt! 

Där den röda pucken suttit placeras sedan en ny grej, som samlar upp svettet i en tunn tunn slang.

Som sedan skickas in i en maskin för analys...

Efter att alla värden är inmatade i ett formulär tillsammans med uppgifter om hur ofta jag tränar i väldigt varma förhållanden, hur mkt jag tränar, vilken nivå jag anser mig själv ligga på, om jag upplever kramp ofta och lite andra uppgifter, så får jag en personlig rekommendation att jag bör ligga på 1500mg salt per liter vätska. På deras skala ligger jag på "high".

Viktigt att tänka på med dessa värden är att det är en rekommendation av den totala tillförseln av salt, den sportdryck du använder innehåller med största sannolikhet lite salt som du såklart får tänka på när du blandar just din formula.

Jag kör med Nutrixxion Endurance, vilken ger mig ungefär 500mg salt per liter jag blandar upp. Alltså kommer jag tillsätta 1000mg till varje liter jag blandar upp inför träningspass och tävling. Vid de pass där jag inte känner att jag behöver ha med mig sportdryck så kommer jag använda deras 1500mg rör och köra dessa direkt i vatten. 

Har även fyllt på med lite Huma Chia Energy Gel! En produkt jag starkt kan rekommendera. Den baseras på chia och är extremt snäll mot magen samt lite långsammare än traditionella gels. Den kladdar inte heller så himla mkt och upplevelsen vid intag är mkt bättre. Finns både med och utan koffein.

Nu är det dags att dra igång helgen! 
Träna lungt!


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published