Your cart

Cykelsäsongen har startat!


Nu har cykelsäsongen startat ordentligt, i alla fall för proffsen. Stora lopp som Omloop het Nieuwsblad, Strade Bianche och igår inledningen på Paris-Nice har gått av stapeln! Uppladdningen för de stora vårklassikerna är igång. Perfekta lopp att kolla på från Monarken dessutom. Lagom 90 min pass för mig, och det gör tiden på monarken lite mindre tråkig.

Igår körde jag 73 minuter, under prologen för Paris-Nice. 
Hade ställt in mig på 90 minuter men hade en del sysslor att utföra i hemmet så fick klippa lite tidigare. Såg dock till att köra 66 min, för att klara av mitt träningsmål för veckan på 5h.

Min strava ser ut på följande sätt nu:

Last 4 Weeks
Avg Rides / Week: 5
Avg Distance / Week: 50km
Avg Time / Week: 5h 10m

Inte så mycket kanske i jämförelse med andra, men totalt sätt om man tittar på hela 2016 så har jag kommit upp i 40h nu! Jämför man detta med 2015 så fick jag ihop 78h under hela förra året. Under 2013 körde jag 165h vilket är mitt all time high i min "cykelkarriär". 2013 cykelpendlade jag dock till stan från Huddinge, och upplever att mina pass nu är mer effektiva och med en plan bakom, pendlingen för mig blev rätt mkt mellanmjölk, varken lungt eller hårt. Detta visar kanske bara att jag cyklade väldigt lite under förra året  än något annat, men oavsett så har jag ökat, vilket kanske visar sig vara den absolut viktigaste komponenten för att förbättras och utvecklas.

Gårdagens pass på monarken blev ett GK1-2, som ska köras på 135-161 watt (enl förra tröskeltestet hos Austroswede) och puls 135-144. Jag ställde in Monarken på 160 Watt och passet gick bra även om sista 10 min började kännas en hel del. Något jag lade märke till var att jag balanserade runt 135 bpm (avg 134 bpm), dvs de lägre nivåerna i min pulszon samtidigt som jag ligger på den högre nivån i min watt-zon. Vet inte vad detta innebär, men litar såklart mer på watten än min puls för dagen.

Vid mitt senaste tröskeltest hade jag 145 bpm, låg alltså 10 slag under det nu, kanske helt normalt när man kör ett distanspass jämfört med ett tröskeltest, vad vet jag :) 
Ska träffa Bettina i veckan hoppas jag och göra ett nytt BIA för att se om bland annat vätskenivå och muskelmassa har ändrat sig något, ska bli spännande!

Vi ska även göra ett svett-test! Ett test som både Dinvelo och Austroswede kan utföra.
Saltnivån i kroppen är extremt viktig för att signaler mellan muskler ska fungera optimalt (salt är bra för ledningsförmåga som ni säkert vet). En bra neurologisk kommunikation kan inte äga rum utan en korrekt nivå av elektrolyter. Kroppen kan inte heller transportera vätska utan en bra nivå av elektrolyter. Det finns även en del teorier om att salt påverkar kramp och annat.

Många är väldigt noggranna med kolhydratsladdning och att inta kolhydrater under lopp, men vad många inte tänker på är att saltdepåerna är mkt mindre än glycogen-depåerna i musklerna, och "saltförbrukningen" är därför väldigt individuell. Därför kan man göra ett svett-test, där man ser hur mkt salt man gör av sig genom svettning, och efter detta kan man få en helt individuell dosering av salttillskott att använda sig av under lopp och träning. Rekommenderas!

Matmässigt så fortsätter jag äta så mkt jag kan, och hela tiden rätt typ av kolhydrater. Försöker även vara duktig med 2 x mellanmål per dag, vilket brukar bli en burk med kvarg, frusen bärmix och lite ringlad honung över det. De kolhydrater jag äter till lunch/middag blir oftast bovetekorn, sötpotatis, grönsaker, bönpasta. Frukosten blir ofta långsyrad fil, glutenfria flingor, oftast en nedskuren banan och rågknäckebröd med leverpastej. Så mkt som möjligt ekologiska varor.

I söndags firade vi min dotter som fyllde 2 år, så jag unnade mig en riktigt sjysst kola/choklad-kaka som var mums! 


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published