Your cart

Nytt tröskeltest


Igår var jag hos Bettina på Austroswede för att göra ett nytt 30 minuters tröskeltest. Sist jag var där gjorde vi ett 100 min långt laktat-test där vi i stort sätt tog trappstegen upp till 180 watt och drog ut dessa till 100 minuter totalt via 15 minuters trappor, med blodprov var femte minut för att mer i detalj kolla hur jag hanterade laktat-nivåerna under lägre belastning, då vi vet att det är där mitt problem ligger. De mätvärden som kom ut då skilde sig dock väldigt ifrån det första testet jag gjorde, min puls låg genom hela testet ca 10-15 slag lägre under 100 min testet, även laktatnivåerna på respektive trappsteg var lägre. 

Om man omsätter detta till pulszoner så innebär det att de pulszoner vi tog fram från första tröskeltestet var alldeles för höga/hårda. Vi funderade även på varför testresultaten skilde sig så pass mkt och jag har verkligen gått tillbaka i minnet och försökt återskapa dagen jag gjorde första tröskeltestet, men jag har inget minne av att jag åt något speciellt, drack sportdryck precis innan eller gjorde något annat som skulle kunna resultera i den högre pulsen.

För att vara på en säkra sidan så beslutade Bettina att vi skulle köra ett till tröskelpass så snart som möjligt, och det blev igår alltså. Resultatet rimmade med 100 min testet, jag låg lägre i både puls och laktat nu, resultaten verifierade alltså! Och den enda stora skillnaden som skett förutom att jag ökat min träningsmängd rejält (5x ungefär) är att jag börjat äta kolhydrater och dessutom i stora mängder/fler mål per dag. Jätteintressant om kostomläggningen skapat denna förändring, även om min mage klagar lite...:)

Lägger upp en bild med de två tröskeltesten brevid varandra här nedan! Som ni kan se så har mina pulszoner justerats en hel del efter igår (högerklicka och välj "Öppna bild i ny flik" så får ni upp bilden större). 

Förutom mina lekmanna-analyser så kommer Bettina återkomma snart med en sammanfattning av progressen än så länge. Målet kvarstår dock, att förbättra min grund, dvs de låga nivåerna från 100 watt upp till ca 200 watt och detta sker genom:

GK1: 90-120min
GK1-2: 60-90min
GK2: minst 20min GK1-2, 1-3x10-20min GK2 (RPM90) med 3-5min paus GK1, minst 20min GK1

I eftermiddag ska jag ut 2h tänkte jag och det blir GK1 för hela slanten med Coltings Podcast i öronen!


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published