Your cart

100min lågintensivt laktattest


Idag var det dags för ett 100 min långt laktattest, på en lågintensiv nivå.
Efter en veckas förkylning och passivitet (förutom lite styrketräning) så var jag tillbaka på cykeln i måndags och drog till med dubbelpass 1h + 1.5h, kändes bra att sitta på cykeln igen. Blev styrka i tisdags och vila igår inför dagens test.

Planen var att starta på 100 watt, höja 20 watt var 15:e minut och ta laktatnivå var 5:e minut, för att på det sättet få en tydlig bild av mina laktatvärden under de lågintensiva området, där min största svaghet finns nu. 

Efter en timme befann jag mig på 180 watt och en puls på 138-140 samt runt 3 mmol laktat. Drar man en snabb jämförelse mot mitt första laktattest så låg jag då på 160 i puls och drygt 4 mmol (snabbt stegrande) vid 180 watt. Efterföljande 40 minuter trampade jag på med 180 watt motstånd, och pulsen sniglade sig långsamt upp till 148-150 bpm som max. De tre sista blodtagningarna sjönk dessutom laktatnivån! Jättekonstigt mätresultat! Bettina kliade sig i huvudet under testet jag jag kunde inte göra annat än att hålla med och trampa på.

Vad beror denna skillnad på då?

  • Att den träningsökning jag gjort ska ha något med det att göra kan vi nog plocka bort, det är för kort tid helt enkelt för att man ska kunna se sådana förbättringar. 

  • Om jag svept 4 koppar kaffe, 6 redbull eller något liknande precis innan jag gjorde första testet så skulle det såklart påverka in puls, men det gjorde jag inte heller, åt en helt normal frukost innan testet.

  • Stress/sömn/generell form påverkar såklart puls även det, och det kanske är så att jag var lite mer nervös vid första testet och är lugnare samt mer till freds just nu i livet rent generellt, svårt att säga. 

  • Finns det något kvar i kroppen sedan förkylningen kanske?

  • Den stora förändring som skett mellan första testet och nu är min totalomvändning i kost, från en fettrik och kolhydratsfattig kost till att addera ytterligare två måltider per dag, ökat storleken på portionerna och ätit bra kolhydrater (Bovetekorn, bönpasta, frukt, grönsaker osv) vid varje måltid. Har även dubblat mitt vätskeintag, dragit ner lite på kaffe och bytt ut mejeriprodukter mot soja-alternativ.

Kosten är egentligen den enda förändringen som skett, som skulle kunna ha denna inverkan, vilket är jätteintressant! Därför blir det ett till laktattest, till max på måndag! Om vi får liknande siffror som idag, dvs lägre laktatnivåer och puls vid samma watt som sist, så får vi nog dra den slutsatsen att min kropp verkligen trivs bättre med en kolhydratsrik kost.

Vägde mig hos Bettina också och vägde in på 78.3, med cykelbyxor + tröja, så någon betydande viktuppgång kan vi inte tala om ännu även om jag säkert ökat vätskemängden i kroppen lite.

Vi gick även igenom en del styrketräning. Har fått lite känningar i min ländrygg och vet sedan tidigare besök hos Access Rehab att jag måste stretcha min sätesmuskel och bygga mer core (klassiskt hos cyklister rent generellt), så jag väntar på att det ska dimpa ner ett mail från Bettina med massor av härliga stretching och core-övningar. Jag visade den sidoplanka, sittups osv som jag brukar göra, och som går ganska bra, men fick prova mer avancerade versioner av dessa övningar som tog rejält mkt mer, ska försöka få till ett styrkepass varje kväll, kommer nog rent realistiskt bli 2-3 ggr i veckan, vi får se.

Imorrn och på lördag är planen att det blir lugn rull (ska plocka bort 10bpm från de tidigare puls-zonerna) för att sedan vila söndag inför testet på måndag! Spännande!

 


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published