Your cart

Maaaat


Bra kost är grunden till en bra hälsa, men självklart grunden till en bra utveckling av träningen. Jag har varit lite utav en periodare och har av intresse provat diverse dieter för att se hur det påverkar mig. Senaste "dieten" har varit LCHF och det har varit den diet som mest tydligt påverkat min vardag och hur jag mår.

När jag gick på LCHF upplevde jag att jag inte behövde äta lika mkt som annars för att bli mätt, jag tappade mitt sockersug helt och hållet och min mage blev lugnare. Drabbades inte heller av den "paltkoma" som jag tidigare upplevt när jag ätit en kost innehållande ganska mkt "dåliga" kolhydrater.

Det här med LCHF eller kolhydrater har ju debatterats fram och tillbaka, och det är inget som jag kommer gå in på djupare, bara googla så hittar ni en hel del att läsa. Min ståndpunkt är att alla är vi individer och olika, vissa behöver tappa vikt, andra behöver gå upp i vikt. Vissa svarar jättebra på en fettrik kost och andra gör det inte. Våra mål skiljer sig åt och på grund av detta även våra kostbehov. 

Den fettrika kosten skapar en upplevd mättnadskänsla och fungerar hur bra som helst för personer som är ute efter en viktnedgång, jag har dock aldrig varit ens i närheten av överviktig, tvärt om, och har dessutom stundtals försökt cykla lite också. 

Min laktat-kurva visar att jag har en i stort sätt obefintlig fettförbränning, något som överraskade mig lite, då jag "trott" att jag har en jättebra fettförbränning.. jag går ju ALDRIG upp i vikt. Nej, min kropp använder inte fett som bränsle alls utan den går enbart på kolhydrater (vilket resulterar i mjölksyra). Något som jag inte ätit speciellt mkt av alls senaste tiden, vilket i kombination med mina alldeles för hårda pass troligen har inneburit att mina muskler inte alls byggts på som de borde utan kanske till och med brutits ner.

Av Bettina (Austroswede) har jag nu fått kostrekommendationer som kortfattat innebär:

  • 5 mål per dag, dvs Frukost-mellis-lunch-mellis-middag
  • 500ml vatten vid varje måltid (Jag låg neutralt gällande vätskebalans, men vi få mig lätt postitiv pga träningen)
  • Färska grönsaks eller frukt-smoothies till mellis
  • Skära ner lite på ägg. (under LCHF-perioden har jag ätit 3-6 ägg per dag)
  • Massor med RÄTT kolhydrater till frukost, mellis, lunch, middag, ingen förädlad pasta, pommes osv utan:

- Flingor på hirs, bovete
- Soyamjölk/yoghurt
- Kvarg med frukt och honung eller rågbröd med keso och grönsaker till mellis
- Halvera espresso-intaget (OUCH)***

Jag var på COOP och botaniserade bland flingor, men allt är fullproppat med gluten, så det får nog bli att göra lite egen granola med hirs och bovete. Min fru har också hittat en hel del intressanta alternativ till vanlig pasta. Bönpasta, Röda linser pasta osv, smakar riktigt bra!

Förkylningen har inte riktigt gett med sig, men är på väg åt rätt håll. Hoppas vara kry nog för att kunna ta ett lungt pass i helgen! 90min laktat-testet är flyttat en vecka framåt, till nästa torsdag. 
Sedan ska det bli superintressant att göra BIA-test igen, för att se om vätskebalansen förändrat sig något och om jag via den ökade träningsmängden kan lyckas flytta några av mina fett-% till muskelmassa!

Satans cykelsugen nu, proppar i mig massa ingerfära-shots och annat hokus-pokus för att hjälpa placebo-effekten på traven!

*** Som cyklist är man ju per automatik kaffenörd, så detta blir tufft, men jag får försöka. Kommer ju ändå röra sig om ett gäng per dag :D Och drar man ner lite under träning kanske man kan få en bättre skjuts av koffein-tillskott under tävlingar?

 


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published