Your cart

BIA-Kroppsanalys samt analys av laktat-testet


Igår var det dags för analys av laktat-testerna jag gjorde i torsdags samt en BIA-Kroppsanalys (Bio Impendans Analys) med hjälp av Austroswede

Denna analys använder en svag ström som skickas genom kroppen och mäter motstånd i olika celltyper.
Metoden har den högsta validitet inom kroppsanalyser.

Den mäter reellt bl.a.

 • basalt energibehov (kcal)
 • vätskenivån i kroppen
 • intra-och extracellulär vätska (energiladdningen i musklerna)
 • muskelmassa i kg och % av kroppsvikt (kopplingen till explosivitetsnivå i muskler)
 • fettmassa i kg och %

   Utifrån dessa värden kan vi

  • se om cellstrukturen är välmående
  • se kapaciteten i musklerna
  • optimera träning och kost
  • räkna ut individuellt energibehov per dygn (beroende på aktivitetsnivå)

  Jag ligger 3 timmar och 10 min efter mitt träningsmål på 5h/veckan eftersom att jag vilat onsdag (ingen träning dagen innan test). 
  Fick till ett morgonpass innan möte i måndags och tvingade mig ut en timme i tisdags kväll trots snöblandat regn, kan vara årets sämsta pass rent vädermässigt, tog ungefär 10 min att bli dyngblöt trots vind/regnjacka.

  Planen är antingen att köra ett pass idag och ett under helgen...Oavsett blir det ett kortpass idag, eftersom att jag varit stilla sedan i tisdags. Rycker lite i benen faktiskt! Vilket är kul! Har sällan haft motivation att faktiskt ta mig ut, utan det har varit något jag bara gjort.

  Dagens analys av laktat-testet samt BIA-Kroppsanalysen då, vad gav dem? 
  Jag laddar upp resultaten av laktat-testet här nedan!

  Bettina som driver Austroswede kommer skriva ihop en analys för denna blogg som jag kommer posta senare, min egen uppfattning av det Bettina har förklarat är följande:

  Redan efter första trappan mättes ett värde på 1.7mmol/l och sedan ökade detta stadigt.
  Det värde som här presenteras som mmol/l är alltså det vi vanliga dödliga kallar mjölksyra. Det du känner i benen när du springer, går i trappor, cyklar osv.
  En bättre kurva hade startat på en lägre nivå, säg runt 0,7-1 mmol/l och hållit sig där nere under några trappsteg innan syran börjar sticka iväg. 

  Denna tidiga uppbyggnad av mjölksyra gör helt enkelt att jag inte orkar sitta med en för snabb klunga speciellt länge. Ett annat problem detta medför är att jag ofta är ganska full av syra redan när jag anländer till ett cykelpass med vänner, efter 20-25 minuters "transportcykling". 

  Kurvan visar också att jag har en dålig fettförbränning, då en bra fettförbränning innebär att kroppen använder fettet i kroppen som bränsle under den låga intensitet som t.ex. transportcyklingen till ett pass innebär. Använder man fett som bränsle så bildas inte mjölksyra, den bildas när kolhydraterna börjar nyttjas som energikälla. Då min mjölksyra sticker direkt, visar det att mina muskler använder enbart kolhydrater som energikälla och som många som känner mig vet om så har jag under perioder kört en ganska kolhydratsfattig kost, vilket inte riktigt har passat med den fysiska profil jag uppenbarligen har.

  De kommande månaderna ska jag alltså fokusera på att förbättra min fettförbränning vilket bör resultera i att jag planar ut början av min laktat-kurva. Lågintensiva pass på 1-1.5h är vad som står på schemat, och jag behåller mina ca 5h/veckan som mål.

  Jag kommer även lägga om min kost ganska rejält och äta mer kolhydrater och mkt större portioner. Kommer även klämma in 2 mål till per dag.

  Nästa torsdag ska jag till Bettina igen och trampa på motionscykel på en lågintensiv nivå med laktat-prover varje kvart, för att se om jag kan hålla den lågintensiva med en stabil laktatnivå som inte stegrar.

  BIA-Kroppsanalysen återkommer jag med när jag får de värdena skickade till mig och Bettina inkluderar det säkert i hennes analys som jag postar senare, men alla värden låg inom helt ok nivåer. Jag ska öka mitt vätskeintag för att försöka ligga lite högre där. Min fettprocent var 13% och muskelmassa 57%; Bettina vill ha upp mig över 60% muskelmassa och då kommer troligen fettprocenten sjuka några procent.

  Kommer även fotografera alla mina mål mat, för att visa Bettina hur en vecka ser ut för mig. Jag ska försöka trycka in mellis två ggr per dag också. Har så svårt att äta så mkt, men grönsakssmoothies innehåller bra kolhydrater, ska se om jag hittar några sådana bra recept. Kommer framöver hålla mig ifrån bröd, mjölk, och gluten generellt. Försöka få kolhydrater från bra grönsaker, ris osv och öka mitt vätskeintag lite.

  Nu ska jag jobba vidare, sen ut på ett pass i eftermiddag/kväll!

   

   

   

   


  Leave a comment


  Please note, comments must be approved before they are published