Your cart

Formen på väg uppåt och nya prylar!


Fredag idag, träningen har rullat på! Fick lite nya prylar i veckan vilket boostade motivationen lite ytterligare. Mer om det lite längre ner. 

Har lyckats hålla mig runt mitt mål om 5h träning / vecka, fortfarande GK1 och GK1-2, lågintensivt alltså, börjat lägga in lite lekpass dock, det bubblar ju lite i benen nu på vårkanten, även om jag är helt tillfreds att köra lågintensivt ett bra tag till.

Det har gått två månader nu sedan förra tröskeltestet och ett nytt är på G inom kort, ska bli galet intressant att se om jag lyckats plana ut min mjölksyra-kurva mellan 100W - fram till tröskeln något. Jag är idag en timme ifrån 2015 års hela träningsmängd i timmar, så att utvecklingen har varit positiv är kanske inte så konstigt. 

Har börjat fundera lite på hur säsongen ska läggas upp, jag har ju som jag beskrivit tidigare två lopp inbokade och betalda, Lidingö MTB som är ca 3 veckor bort och sedan Cykelvasan, som jag kör för första gången i år. Lindingö är självklart också premiär, jag är ju helt grön när det gäller MTB-lopp. Studsade igenom Långa Lugnet för två år sedan med 2.5-3 bar fram och bak (vet inte vad jag tänkte på) och lovade mig själv att aldrig mer gränsla en MTB. 

Jag har kommit fram till att jag ska köra Lindingö MTB kontrollerat, dvs jag ska ha en plan som är grundad på min nuvarande form, och köra efter den. Något som Bettina på Austroswede får hjälpa mig med. Jag kommer inte bry mig om placering och tid, den får bli som den blir Jag vill gå i mål och känna att jag kört loppet precis på den nivå som passar mig just nu. Hur det upplägget blir har jag ingen aning om, antar att jag måste hitta en generell nivå som ligger en bit under min tröskel, för att kunna få bort syran jag kommer dra på mig under mer intensiva partier. Tävling är ju dock tävling och jag vet ju att hornen kommer växa ut när jag väl står där. Dock så tror jag att jag med den kunskap och erfarenhet detta projekt har givit mig nog kan hålla tillbaka lite när jag ser/känner att det verkligen behövs. Kör jag Lidingö MTB på en bra nivå för min nuvarande form så innebär det att jag kommer seeda in mig i ett bra startled till Cykelvasan. Förhoppningsvis kommer min form vara ännu bättre till Cykelvasan, så jag kommer förhoppningsvis kunna hänga med bra i det startled jag seedat in mig i.

Sedan får vi se om andan faller på och jag kör några fler lopp, dock så kommer prio detta år vara träningen, och det skadar säkert inte att bara trumma på med lågintensiva pass säsongen ut samt under vintern, hade inte haft något emot det alls faktiskt. Det kan ju vara långtråkigt ibland, men då jag får feedback på att jag utvecklas av det, så gör det absolut ingenting!

Känslan när jag väl är ute och trycker på lite är fantastiskt bra, när jag cyklar med andra så märker jag att jag kan hänga med på ett helt annat sätt, och jag har plockat in PR på väldigt många segment i vår. 

För att få lite extra kurvor och siffror att kolla på så har jag börjat testa Trainingpeaks! Ytterligare ett verktyg för att analysera träning. Trainingpeaks skapar en formkurva, träningsintensitetskurva, men även en trötthetskurva, som visar hur sliten kroppen är. Tittar man på min sammanfattning så är det ju kul att se formkurvan stadigt stigande! I dagsläget börjar jag dippa lite trötthetsmässigt (gul kurva), vilket kommer sig av att jag kört varje dag denna vecka och kört lite hårdare än normalt. Idag ska jag köra en kort "recovery-ride", på lördag är det flytthjälp åt brorsan så då blir det vilodag och på söndag blir det en riktigt lugn tur, så det ska bli kul att se hur Trainingpeaks ritar min trötthetskurva efter helgen! (klicka för att se den i full upplösning)

 

Har fått lite nytt material att köra på också som jag skrev i inledningen! 

Hjul: Fulcrum Red Passion

Skor: Northwave Extreme Tech MTB Plus

När jag började köra MTB så skaffade jag Northwaves enklaste MTB skor. De dög väl att rulla runt lite med, men var faktiskt ganska värdelösa om jag ska vara helt ärlig. Endast kardborre spännen och rent generellt väldigt svampiga. Inte speciellt styva i sulan heller. Nej nu ville jag ha något som sitter fast på foten och som är styvt. Jag är van med Bont-skor när jag kör landsväg, och ni som kör Bont vet att de troligen är de styvaste skorna på marknaden, hade därför ganska höga krav på Northwave-skorna, men jag är helnöjd!

De spännen som sitter på skorna fungerar riktigt bra och du kan verkligen finjustera hur du vill att skon ska sitta. Har varit ute tre turer med dem och de blir skönare och skönare dessutom. Får lite problem med domningar i höger fot, men det beror på mina fötter. Jag har ganska breda fötter framtill, vilket har gjort att Bont-skorna som är lite bredare rent generellt har fungerat väldigt bra, men jag har redan under dessa tre turer upplevt att Northwave-skorna har mjukat upp sig en hel del, så jag tror det kommer bli bra!

Förutom skorna så har jag äntligen fått ett till hjulpar. Extra hjulpar är alltid bra, man vet inte vad som kan hända när man är ute och brötar, plötsligt går en eker, eller något annat, och då är det trist att missa massa träning och i värsta fall ett lopp! Jag letade rätt så länge efter ett bra hjulpar. Ville ju komma ner lite i vikt då orginalhjulen väger ca 1750gr, inga jättetunga hjul, men att komma ner 200-300 gram skulle inte skada. Till slut hittade jag Fulcrum, som väger in på 1400gr och som även Merida säljer och med hjälp av Dinvelo så fick jag hem ett par sådana. Dessa hjul är även tilltänkta att köra tubeless och kommer färdigtejpade med tubeless-ventil! Jag har hittills aldrig kört tubeless då jag inte orkat tubelesskonverterat mina gamla hjul och jag ändå mestadels kör långsamma distanspass, men OJ vilken skillnad!

Lägger in en bild nedan som garanterat skulle inneburit dubbelpunka om jag kört med slang :) Var ute på ett långlunch-pass igår och övade teknik i Hellas, testade att hoppa ner för några drop som jag i normala fall åker runt, och bottnade dämpare och däck rätt rejält. 

Nu är det dags för mellis och sedan jobba vidare fram till barnhämtning senare i eftermiddag! På återseende! :)

 

 


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published